DOŽIVITE BOGATSTVO TEKSTILNE TRADICIJE U ĐURĐEVCU

A loom - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Handicraft - Ljubica Cestar
 • Workshops - Ljubica Cestar
 • A loom - Ljubica Cestar
Cijena: na upit
 • Lokacija: Đurđevac
 • Županija: Koprivničko-križevačka

U svom obiteljskom domu u lijepom gradiću Đurđevcu, Ljubica Cestar s puno ljubavi i predanja čuva bogatu etno baštinu Podravine. Svoj je podrum uz pomoć najbližih uredila u tradicijskom stilu podravske iže, po uzoru na one iz doba njenih baka, prabaka... U njemu čuva najreprezentativnije komade namještaja od prije dva stoljeća, starinska glačala, škrinje, zrcala, baršuninu, platna, šamije, odjeću, nošnju, pa čak i ćupove u kojima su se čuvala ulja i druge uporabne predmete iz Podravine… Uz uredno posložene mirisne ormare i spremljene čiste postelje stoji i jedan tkalački stan koji ovdje nije samo eksponat. Na njemu Ljubica tka svoja platna, koja koristi u izradi raznih predmeta i suvenira. Vještine kojima ova neumorna žena vlada pomalo padaju u zaborav i ona će vam sama ili uz pomoć svojih starijih sugrađanki prenijeti svoja bogata i godinama stjecana znanja te vas poučiti tajnama i tehnikama izrade tradicijskog ručnog rada. Usput ćete čuti puno o Podravini i Đurđevcu i imati prilike vidjeti zavidnu kolekciju ručnoga rada s početka devetnaestog stoljeća koju je godinama marljivo skupljala po podravskim selima.
Centralni dio Etno kuće Ljubice Cestar upravo je namijenjen vama, vašim prijateljima, kolegama ili obitelji. Ovdje se za masivnim drvenim stolom ugodno može smjestiti oko dvadeset osoba, te u poticajnom prostoru u kojem caruje mir i kreativnost provesti nekoliko sati u zanimljivom razgovoru i izradi raznih predmeta. Želite li se okušati u nekoj od radionica ručnog rada, izbor je na vama. Naučite presti, vesti, plesti, „našivavati“, tkati i na koncu tog kreativno i uzbudljivo provedenog dana ponesite svoje malo remek djelo kao komadić uspomene na Đurđevac i Podravinu. Želite li obradovati više osoba, nema problema jer možete birati između raznih suvenira koje Ljubica izrađuje, a možete se okrijepiti i finom kapljicom i birati između nekoliko voćnih okusa, za što je zaslužan Ljubičin suprug.
U njihovom ćete domu osjetiti iskrenu dobrodošlicu i u zanimljivim radionicama. Nećete samo dobiti osnovna znanja i tehnike izrade predmeta, već ćete dobiti još mnogo više: poticaj za očuvanje tradicije, ljubav prema plodovima vlastitog rada i kroz vlastito iskustvo naučiti cijeniti tuđe vještine i ručne radove.

Važne informacije:

Što ponijeti sa sobom:
Prikladnu odjeću i obuću u kojoj ćete se osjećati udobno i koja ne sputava kretnje tijela poput trenerke i tenisica.
Materijale za izradu rukotvorina dobit ćete na radionici.


Dodatne informacije:

Cijena uključuje:
Nekoliko riječi o Đurđevcu i đurđevačkoj Podravini, o obitelji Cestar i dijelu predmeta koji su izloženi.
Ukratko o radionici i opis postupka izrade, tehnike izrade, prezentaciju i pomoć pri samoj radionici.
Isto tako, svaki će sudionik biti počašćen pićem dobrodošlice.

Cijena isključuje:
hranu, dodatno piće, prevoditelja ukoliko je potreban.

Ljubica Cestar predsjednica je mjesnog odbora Peski, vlasnica kućne radinosti Ljubica Cestar, u sklopu koje izrađuje mnoštvo predmeta i suvenira tradicionalnim, ali i modernim tehnikama poput quillinga koji uklapa u motive Podravine. Svoj dugogodišnji rad u sklopu udruga žena i mnoštvo drugih udruga i udruženja prepoznali su u gradskoj upravi Grada Đurđevca, te ju 2010. godine odlikovali Poveljom grada Đurđevca za dugogodišnji humanitarni i društveno-politički rad.
Ljubica Cestar vlada vještinama poput quilling metode oblikovanja papira, izrade herbarija, rada na tkalačkom stanu, oslikavanja pisanica voskom, ukrašavanja pisanica biljkama iz Podravine, izrade lutkica i predmeta od komušine i mnogim drugim.