Fun facts

Najveća i najtoplija dobrodošlica

Četiri hrvatska avanturista ispisali su najveću dobrodošlicu na svijetu tijekom svoje dvomjesečne avanture duž hrvatske obale tijekom koje su hodali, vozili kajak, penjali se i vozili bicikl na 2.500 kilometara dugom putovanju. Ispisujući riječ „Welcome“, prolazili su kroz 8 nacionalnih parkova, 3 prirodna rezervata i nekoliko zaštićenih područja. Popeli se na 10 planina i vrhova. Plivali i vozili kajak duž 600 kilometara mora i 6 rijeka.

Ako se osjećate dovoljno hrabri, pomalo ludi i neustrašivi, a usput ste u vrhunskoj formi možete prihvatiti izazov i proći njihovom rutom te osobno doživjeti njihovo epsko putovanje.

Od stoljeća sedmog

Hrvatska plemena su, navodno u 7 st. doselila na prostore nekadašnjih rimskih provincija, točnije, Dalmacije i Panonije, no tu postoji jako puno kontraverzi. Jednu od legendi zabilježio je i sačuvao od zaborava bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet, a u narodu se prenosila priča kako su Hrvati doselili predvođeni s petero braće i dvije sestre u provinciju Dalmaciju, zatekli tamo Avare i nakon što su ih porazili, zavladali su tom zemljom.

Ptica ili zmaj, pitanje je sad

Neki govore kako je oblik Hrvatske u obliku ptice s raširenim krilima. Drugi pak govore kako više liči na zmaja. Nekima je nalik na mladi mjesec, a nekima na zaobljenu kiflu ili francusko pecivo kroasan. Što vi kažete? Na što vam nalikuje?

Samo za nepopravljive romantičare

Najromantičniji otok na svijetu nalazi se upravo u Hrvatskoj. Maleni otočić Galešnjak srcolikog je oblika, a smješten je između Zadra i otoka Pašmana. Pokažite svoju romantičnu stranu i osobu koju neizmjerno volite dovedite na otok ljubavi! Diskrecija zajamčena!

Kada more stvara glazbu

Jedinstvene morske orgulje nalaze se u Zadru gdje možete uživati u neobičnoj, ambijentalnog glazbi. Glazbi koju more stvara uz pomoć plime i oseke, valova i vjetra. One su prekrasan spoj arhitekture i glazbe.

NaÏva nije nimalo naivna

Umjetnička djela u maniri naive karakteriziraju vrlo svijetle i neobično živopisne slike intenzivnih boja, možda najintenzivnijih koje ste ikada vidjeli. Razlog tome je što se slike oslikavaju tehnikom ulja na staklu. Jedna od posebnosti je ta što se potpis umjetnika i prvi plan nanose prve, dok se potom nanosi sloj po sloj uljane boje, dijametralno suprotno od tehnike slikanja na platnu. Rezultat je spektakularan i vrlo moćan!
Najveći broj umjetnika koji slikaju ovom tehnikom stariji su od 60 godina i najveći slikari su na žalost preminuli, dok su vrlo rijetki iz mlađe generacije koji prate njihove stope. Ovu prekrasnu, neobičnu i jedinstvenu tehniku nećete pronaći nigdje u svijetu i najreprezentativniji predstavnici su u umjetničkim krugovima prepoznati kao umjetnici najviše umjetničke forme, unatoč činjenici da su svi redom samouki. Ukoliko se nešto ne pokrene i naivna umjetnost ne doživi preporod kroz populariziranje ove tehnike, umjetnici će nas pomalo napustiti, a vrlo vrijedni primjerci ove tehnike ostati će (tek) u rukama kolekcionara koji će znati prepoznati priliku.
Najveći umjetnici u naivnoj umjetnosti su: Ivan i Josip Generalić, Ivan Večenaj Tišlarov, Mijo Kovačić, Ivan Lacković Croata, Ivan Rabuzin…

Ti si moje sunce

Mediteranska klima duž Jadranske obale podrazumijeva vruća, suha ljeta i blage zime s godišnjim prosjekom od 2.600 sunčanih sati, što ju čini jednom od najsunčanijih obala Europe! S druge strane, unutrašnjost zemlje sa svojom kontinentalnom klimom donosi topla, vruća ljeta i hladne, snijegom obilate zime, što ovu malu zemlju čini šarmantno raznolikom.

Krvavi peski

Nema beduina ni oaza, ali pijeska ima k'o u priči, a odnedavno i deva!
Nedaleko Đurđevca, nalaze se Đurđevečki peski, lokalno prozvani Krvavi peski zbog borbe stanovništva s prirodom za plodno tlo. Ovo se jedinstveno područje proteže na 20 hektara i dom je mnogim neobičnim i endemskim vrstama flore i faune. Raj za botaničare, zoologe i sve ljubitelje prirode i botanički je rezervat.
Na žalost, sve ih je manje, pa požurite!