Iskusite gracioznost streličarenja

Streličarenje
  • Streličarenje
  • Streličarenje
  • Streličarenje
  • Streličarenje
  • Streličarenje
  • Streličarenje
Cijena: na upit
  • Lokacija: Koprivnica
  • Županija: Koprivničko-križevačka

Luk i strijela nekoć su bili poznati kao oružje i oruđe isključivo namijenjeno ratovanju i lovu. Bili su poznati još iz vremena špiljskog čovjeka, o čemu svjedoče oslikane pećine u kojima su boravili naši drevni preci. Upotrebljavale su ih sve velike civilizacije staroga vijeka, a rasprostranjeni su bili na svim kontinentima s varijacijama u veličini, izgledu i odabiru materijala. Danas su sačuvani kao ostatak tradicije i kao zanimljiva aktivnost koja iziskuje određene vještine.

Luk se sastoji od gipke šibe izrađene od raznih materijala, no ovi naši su izrađeni od svibovine a zategnute pomoću tetive od strune. Strijela je drvena šipka koja završava metalnim šiljkom. Za izradu kvalitetnog luka i strijele potrebno je pronaći najkvalitetniju svibovinu koja služi za izradu, do njenog sušenja i pripremanja za daljnju obradu. Pružajući edukaciju i mogućnost gađanja razvijaju se kineziološko motoričke sposobnosti kao i samopouzdanje. Edukacija gađanja lukom i strijelom prilagođena je i prikladna za invalidne osobe.

Drveni lukovi izrađeni starinskim načinom izrade moćni su, jaki, brzi i precizni. Postoji jako malo ljudi koji ne osjete uzbuđenje uzevši drveni luk u ruke. Iskoristite priliku i doživite ono što je nekoć rekao Tim Baker: „Postoji nešto magično u drvenom luku. Jednostavan komad drveta, savijen u oblik mladog Mjeseca, odjednom oživi i pun snage napreže se i stremi udaljenim ciljevima. Drveni luk opčinjava mnogo više nego što se čini na prvi pogled. Malo tko može uzeti luk u ruku, a da ne bude prožet burom emocija i prisjećanja na davna vremena.“

Važne informacije:

Što ponijeti sa sobom: prikladnu odjeću i obuću u kojoj ćete se osjećati udobno i koja ne sputava kretnje tijela poput trenerke i tenisica, bezalkoholno piće od kojih je najprikladnija voda, te hranu poput sendviča.

Važna napomena: gosti pod utjecajem alkohola biti će udaljeni i neće smjeti sudjelovati u doživljaju zbog osobne sigurnosti


Dodatne informacije:

Cijena uključuje: kratku povijest streličarstva, streličarenje u povijesti Podravine, opis postupaka izrade kvalitetnih lukova i strijela, tehnike izrade, prezentaciju i edukaciju sigurnog načina gađanja lukom i strijelom

Cijena isključuje: hranu, piće, prevodioca

Darko je oduvijek živio u skladu s prirodom i njenim zakonima. Od rane je mladosti zaljubljenik u izradu tradicionalnih oruđa, naročito izrade lukova i strijela čiju je tehniku naučio od istinskih majstora. Svaki luk koji izrađuje napravljen je s posebnom pažnjom i prilagođen pojedinom profilu korisnika. Iako se laiku lukovi i strijele naizgled razlikuju samo u veličini i uresima, istinskom znalcu to nije dovoljno. Tako Darko treba prepoznati tip osobe koja želi isprobati ovu drevnu vještinu i odlučiti koji bi luk bio najprikladniji za nju. Luk i strijela u našem slučaju nije oružje, ono nam služi za rekreaciju i uopće nije teška vještina jer je to nešto što svaki čovjek prirodno ima u sebi. Drugo je profesionalno bavljenje lukom i strijelom.

-Vidjeti nasmijane mlade, ozarenu djecu, oduševljene odrasle i promatrati im izraze lica dok uživaju u odapinjanju strelica i streličarstvu, srce mi se ispunja radošću i istinskom srećom i moj mi posao tada ima potpuni smisao – o ovom doživljaju kaže Darko Dragec, osnivač i voditelj Udruge primitivni luk i samostrel.